25 de gener del 2016

Un blog propi

El 25 de gener de 1882 Londres donava al món una de les dones més importants de la primera meitat del segle XX. El 25 de gener de 1882 naixia una de les millors escriptores de tots els temps, editora i pionera del feminisme. El 25 de gener de 1882 naixia Virgina Woolf.
La seua obra va capgirar la narrativa del moment, una de les pioneres amb el monòleg interior va crear obres com: Al far, Mrs Dolloway, Els anys...
Les Circes del món han vist en ella un gran referent, una dona capaç de crear històries on les dones tenen un univers interior, un univers que calia que la literatura comencés a reflectir. 
L'any 1929, en anglés, es publicava Una cambra pròpia, un clàssic de l'assagística occidental i un referent per al feminisme. Un llibre imprescindible per entendre la necessitat de les dones per poder arribar a ser lliures, la necessitat d'un espai propi, d'un espai personal i únic on poder ser sense límits. 
Hi ha moltes edicions d'aquesta obra, nosaltres ens vam enamorar d'una en concret: 
Un cuarto propio, publicat a Lumen l'any 2013. Una edició acuradíssima, amb la traducció del text al castellà per Jorge Luis Borges. Aquesta edició és una edició il·lustrada, magníficament, per Becca Stadlanter. Les il·lustracions et transporten a les diferents habitacions, els diferents espais que Virginia Woolf reclama, imatges contemporànies per a un text que continua sent contemporani. L'edició també compta amb un pròleg del poeta basc Kirmen Uribe. Aquesta edició hauria d'estar en cadascuna de les nostres cases, a la prestatgeria més propera al nostre escriptori. 
Virgina Woolf continua sent essencial, les Circes actuals encara l'hem de llegir i rellegir perquè sense ella no entendrem mai el feminisme posterior, el de Beauvoir, però tampoc entendrem autores catalanes com Maria Aurèlia Capmany, però sense Woolf el que mai entendrem és perquè les dones encara no tenim els nostres propis espais i perquè sense ells no serem mai lliures, ni tan sols, en ple segle XXI. 
Nosaltres, les Circes, encara no tenim els nostres espais propis, però  almenys tenim aquest ciberespai, el nostre blog propi, des del que podem creure que som lliures. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada